SIB

Mondriaanfonds voucher Internationaal

Groeiversneller

Innovatievoucher

SIB

De Support International Business (SIB) subsidie is voor ondernemers die de ambitie en capaciteit hebben om de internationale markt te betreden. Wanneer al duidelijk is welke buitenlandse afzetmarkt de beste kansen biedt voor het aangeboden product, kan deze subsidie verschillende activiteiten (deels) financieren om de stap te zetten naar internationaal zakendoen. Zo worden de zakelijke kansen in een specifiek buitenland vergroot.  Er zijn verschillende activiteiten waar de subsidie voor verkregen kan worden: 

 • Collectieve activiteit: de onderneming participeert samen met andere bedrijven aan een missie of beurs in een specifiek buitenland. Het doel is om het product of de dienst te promoten bij mogelijke klanten in het doelland.  Op deze manier zal de onderneming ook in contact komen met samenwerkingspartners en investeerders.
  • De subsidie bedraagt 50% van de kosten, tot een maximum bedrag van €1500 wanneer meegedaan wordt met een handelsmissie en €2500 in het geval van participatie aan collectieve beursinzending. 
 • Individuele beursdeelname: de onderneming doet zelfstandig mee aan een beurs in een specifiek buitenland. Het doel is om het product of de dienst te promoten bij mogelijke klanten in het doelland. Op deze manier komt de onderneming ook in contact met samenwerkingspartners en investeerders.
  • De subsidie bedraagt 50% van de kosten, tot een maximum bedrag van €2500.
 • Marktentree: er wordt gestart in het doelland, met hulp van een lokale expert, met het opzetten van nieuwe activiteiten. Deze zijn gericht op het positioneren van een product of dienst. De expert introduceert de onderneming in het doelland onder andere bij relevante lokale partijen.
  • De subsidie bedraagt 50% van de kosten, tot een maximum bedrag van €2500.
 • Coaching: er wordt als ondernemer geleerd, met hulp van een coach, hoe de uitvoer naar het doelland het beste georganiseerd kan worden. Met deze coach kan gespard worden over alle vragen. Na de coaching bezit de ondernemer voldoende kennis om bijvoorbeeld zelf een exportplan te kunnen schrijven.
  • De subsidie bedraagt 50% van de kosten, tot een maximum bedrag van €1000. 
 • Kennis en vaardigheden: de ondernemer doet samen met een expert kennis op over de juridische ne fiscale situatie in het doelland. Over de sector kan ook marktonderzoek worden uitgevoerd in het doelland.
  • De subsidie bedraagt 50% van de kosten, tot een maximum bedrag van €2500. 
 • Alternatieve markten: wanneer een onderneming is getroffen door de oorlog in Oekraïne of de sancties tegen Rusland en de daaruit volgende handelsbeperkingen, dan kan deze subsidie onder andere gebruikt worden wanneer op zoek gegaan wordt naar een vervagende markt.
  • De subsidie bedraagt 80% van de kosten, tot een maximum bedrag van €2500.

Aan elk van deze mogelijkheden binnen de SIB subsidie zitten bepaalde voorwaarden verbonden. Wanneer hier vragen naar zijn of indien er interesse is in de SIB subsidie, neem dan vooral even contact met ons op! 

Contactformulier